WK-Strandvissen voor Junioren gaat los!

17 juli 2017 | Redactie

Vandaag vindt aan het eind van de dag, van 16.00 tot 20.00 uur, aan de Noord-Franse kust de eerste officiële wedstrijd plaats van het WK-Kustvissen voor Junioren, waaraan Nederland deelneemt met twee Sportvisserij Nederland / Tronixpro Jong Oranje teams. Corné Westerlaken, bondscoach van onze jonge U16 ploeg bericht.

 

Na alle vrij trainingen en de officiële verplichtingen kon er gisteren voor het eerst met de andere landen worden gestreden tijdens de officiële training. Het blijft toch een beetje een apart fenomeen, zo’n officiële training. Voor sommige landen betekent dat echt wedstrijdvissen op het scherpst van de snede, voor andere teams –die in dit stadium van de Mondiale hun kaarten liever nog even tegen de borst houden- is het een veredelde rustdag. Feit blijft dat er op zo’n dag voldoende te leren valt, het een eerste mentale opsteker kan zijn, maar toch proberen ook wij niet het achterste van de tong te laten zien. Het gevoel dat nu in ieder geval overheerst: lekker dat het nu echt gaat beginnen!

 


PROGRAMMA

Het WK-Kustvissen voor Junioren vindt van maandag 11 t/m vrijdag 21 juli plaats aan de Noord-Franse stranden ten zuiden van Calais tot iets voorbij Boulogne-sur-Mer. De Noordzee wordt aan dit stuk kust in het Nauw van Calais gekenmerkt door troebel water, harde stroming en grote getijdenverschillen in een relatief kort tijdsbestek.
Er wordt dagelijks gevist op een van de vijf geselecteerde wedstrijdparcoursen, de stranden van Tardinghem, Ambleteuse, Ecault, Hardelot Nord en Hardelot Sud. Op welke stranden op de wedstrijddagen zelf gevist gaat worden, bepaalt de organisatie aan de hand van de laatste weersvoorspellingen. 

Voor het volledige programma van het komende WK-Kustvissen voor junioren in Frankrijk, klik hier.

WK-Strandvissen-voor-Junioren-gaat-los-02


 

 

Elke sector is anders!

Zowel de U21 als de U16 visten zondag aan het meest zuidelijkste parcours. Zoals het er nu naar uitziet, zullen we juist dit parcours niet meer aandoen tijdens de komende wedstrijddagen, hoewel de parcoursen van de wedstrijddagen hier nagenoeg op aansluiten en dus vergelijkbaar lijken. Vergelijkbaar is hier overigens ook maar een relatief begrip. Werkelijke elke sector is anders.

 

Het diner van zaterdag was ook letterlijk terug te zien op delen van het parcours… Aan de laagwaterlijn staan palen waar mosselboeren aan het oogsten zijn. In combinatie met turfbedden resulteerde dit in moeilijk bevisbare stukken met veel vuil. Op andere delen van het parcours waren de vangsten ronduit goed en aantallen boven de 20 stuks, met name zeebaars(jes) en bot, waren geen uitzondering. Omdat we hier volgens de Franse methode vissen, de daguitslagen worden opgemaakt aan de hand van een centimeter/gewichts-omreken tabel, zegt aantal vaak niet alles. Er zijn meer dan voldoende voorbeelden te noemen, waar de vangst van 10 tot zelfs 15 vissen overtroffen kan worden door simpelweg enkele grotere vis te vangen…

 

WK-Strandvissen-voor-Junioren-gaat-los-03

Voor ’onze jongens’ vertrouwde vangsten!

 


 

Twee Nederlandse Jeugdteams

Namens Sportvisserij Nederland en gesponsord door Tronixpro werden twee jeugdploegen afgevaardigd, in de leeftijdscategorie tot respectievelijk 16 jaar (U16) en 21 jaar U21. In de oudste groep nemen inmiddels al zeer ervaren strandvissers deel in de personen van Jeffrey Boonman, Pim Fase, Joeri Minderhoud, Jarno Minderhoud, Jeremy Stockx en Coen Fase (team U21).
De groep met ‘jonkies’ tot 16 jaar bestaat uit Ivan Gabriëlse, Mike Spee, Martijn Wisse, Maarten van Beek en Pedro van Sluijs.

De oranjeploegen worden namens Sportvisserij Nederland begeleid door respectievelijk de jeugdbondscoaches Martin van der Drift (U21) en Corné Westerlaken (U16).  

 


 

Bij U21 wisten we bijna allemaal een aantal grotere vissen te vangen. Dit resulteerde in een keurige derde plaats, achter respectievelijk Spanje en Portugal. Individueel pakte Joeri met een sterke eindsprint (alvast?) de dagoverwinning van de trainingswedstrijd. Dat smaakt naar meer!

 

U16 wist met aantallen goed bij de concurrenten te blijven, maar onze jongste deelnemers hadden meer moeite met het vinden van de grotere vissen. Net als Joeri kon Martijn in het laatste half uur nog een eindsprint inzetten en dat resulteerde in een nette vakwinst. We visten zondag tijdens de officiële training overigens slechts met drie man, waardoor we met de U 16 niet zijn opgenomen in de landenklassering.

 

WK-Strandvissen-voor-Junioren-gaat-los-04

Mooie stranden en het voelt vooralsnog dan ook gewoon goed!

 

Goede moed

Vandaag gaan we aan de eind van de middag weer vol goede moed naar de stranden waar we afgelopen week diverse keren goed getraind hebben. Naar mate de dag vordert, zal de westenwind en bewolking plaats maken voor de zon en een warme noordoosten wind. We gaan zien wat dit zomerweertje ons gaat brengen.

Morgen meer!


Groeten uit Plage de Ambleteuse,

Het SVN - Tronixpro team


Voor de uitslagen van de op zondag 16 juli geviste officiële training

U21-landenploeg:
http://www.fips-m.org/media/com_hsdraw/pdf/21/nations-0.pdf

U21-individueel:
http://www.fips-m.org/media/com_hsdraw/pdf/21/individuel-0.pdf

U16-landenploeg:
(Nederland niet opgenomen; zie hierboven):
http://www.fips-m.org/media/com_hsdraw/pdf/20/nations-0.pdf

U21-individueel:
http://www.fips-m.org/media/com_hsdraw/pdf/20/individuel-0.pdf


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.