Oranje met twee jeugdploegen actief op WK-Kustvissen voor junioren

15 juli 2017 | Redactie

Het WK Kustvissen voor Junioren gaat aanstaande maandag 17 juli van start aan de Opaalkust – de Franse de kuststrook die loopt van Duinkerke bij de Belgische grens tot Berck – en daarbij zullen twee Nederlandse jeugdteams een gooi doen naar een gouden plak.

 

Namens Sportvisserij Nederland werden twee jeugdploegen afgevaardigd, in de leeftijdscategorie tot respectievelijk 16 jaar (U16) en 21 jaar U21. In de oudste groep nemen inmiddels al zeer ervaren strandvissers deel in de personen van Jeffrey Boonman, Pim Fase, Joeri Minderhoud, Jarno Minderhoud, Jeremy Stockx en Coen Fase (team U21).


De groep met ‘jonkies’ tot 16 jaar bestaat uit Ivan Gabriëlse, Mike Spee, Martijn Wisse, Maarten van Beek en Pedro van Sluijs.


De oranjeploegen worden namens Sportvisserij Nederland begeleid door respectievelijk de jeugdbondscoaches Martin van der Drift (U21) en Corné Westerlaken (U16).

 

Oranje-met-twee-jeugdploegen-actief-op-WK-Kustvissen-voor-junioren-in-Frankrijk-02

Joeri Minderhoud (U21; hier in actie op het WK Kustvissen 2015) is inmiddels een zeer ervaren strandvisser.

 

Druk programma

Beide jeugdteams zijn inmiddels al in Frankrijk. Komend weekend vinden eerst de openingsceremonie en officiële training plaats, waarna op maandag de eerste van de vier WK-wedstrijden van start gaat. Het zal hard werken worden voor de Oranje junioren aan de stranden ten zuiden van Calais tot iets voorbij Boulogne-sur-Mer. De Noordzee wordt aan dit stuk kust in het Nauw van Calais gekenmerkt door troebel water, harde stroming en grote getijdenverschillen in een relatief kort tijdsbestek.

 

Oranje-met-twee-jeugdploegen-actief-op-WK-Kustvissen-voor-junioren-in-Frankrijk-03

Oranje-met-twee-jeugdploegen-actief-op-WK-Kustvissen-voor-junioren-in-Frankrijk-04

De mooie, maar vanwege de snelle getijwisselingen en harde stroming moeilijke stranden van de Noord-Franse Opaalkust.

 

Eind van de dag

In verband met de gedurende het zomerseizoen vaak massaal aanwezige badgasten, wordt er aan het eind van de dag gevist, van 16.00 tot 20.00 uur. Bovendien pakken de vissers in die vier uur vistijd ook mooi het opkomend tij mee. Het water komt in een vrij rap tempo op, dus als het goed is zet de stevige stroming de vis – verwacht worden zeebaars, harder, schar, schol, tong, tarbot, horsmakreel, makreel, wijting, kabeljauw, steenbolk, haring, elft, aal, grote pieterman en goudbrasem – aan tot azen.

 

Flink getraind

De Nederlandse juniorenteams zijn afgelopen woensdag al afgereisd naar het noorden van Frankrijk, om op locatie te oefenen op de vijf geselecteerde wedstrijdparcoursen, de stranden van Tardinghem, Ambleteuse, Ecault, Hardelot Nord en Hardelot Sud. Op welke stranden op de wedstrijddagen zelf gevist gaat worden, bepaalt de organisatie aan de hand van de laatste weersvoorspellingen. Waar de wedstrijden ook plaatsvinden, ver werpen is van belang. De twee Oranje equipes hopen dan de vruchten te plukken van de werpclinic die ze eerder dit jaar kregen van de ervaren Oranje international Rob Punselie.

 

Oranje-met-twee-jeugdploegen-actief-op-WK-Kustvissen-voor-junioren-in-Frankrijk-05

De Nederlandse junioren werden afgelopen voorjaar tijdens een praktijkdag in Europoort o.a. bijgespijkerd op werpgebied.

 

Naam hoog te houden

Vanwege de prachtige resultaten die de Nederlandse jeugdploegen de afgelopen jaren wisten te behalen, waaronder diverse WK-titels, hebben de Oranjeteams een naam hoog te houden. Weten onze jongens hun zeepieren, zagers, Franse tappen en makreel – de aangewezen aassoorten bij dit WK – op de juiste afstand én wijze aan de vis te presenteren, dan zouden ze op 21 juli as. wel eens op het hoogste podium terug te vinden kunnen zijn!

 

We proberen komende week de ‘thuisblijvers’ in Nederland via onze Facebookpagina zoveel mogelijk op de hoogte te houden van het wel en wee van onze jong-internationals. Volg daarnaast ook www.sportvisserijnederland.nl

 

Voor het volledige programma van het komende WK-Kustvissen voor junioren in Frankrijk, klik hier.

 

Oranje-met-twee-jeugdploegen-actief-op-WK-Kustvissen-voor-junioren-in-Frankrijk-01


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)

 

René Stokx

Jongens veel succes en zet hem op