Bootvissen in het havengebied van IJmuiden | Blog John Willems

14 juli 2017 | John Willems

John Willems

Onze ‘Panvisser’ John Willems verzorgt de vaste visreceptenrubriek in Zeehengelsport magazine.

Op een mooie donderdagavond begin juli jl. wilden we  graag naar een wrakje om met diverse kunstaasjes vooral op zeebaars te gaan vissen. Ik zag het al helemaal voor me: ankeren op een hoog gedeelte van het wrak. Natuurlijk verstoor je dan de zeebaarzen, maar dat is geen ramp. Eerst vissen we een uurtje op kabeljauw en zodra de rust is terug gekeerd (en daarmee de gestekelde vrienden), gaan we met diverse kunstaas aan de slag.

 

Niets mooier dan zo’n knaller van aanbeet van een stevige zeebaars, die zich op de stroming gooit en onbedoeld test of de slip van je molen goed werkt.  De situatie lijkt ideaal voor het vissen met lichte shads: Een mooi afgaand tij en redelijk helder water, waardoor de shad goed zichtbaar is. Met lichte shads bedoel ik 10-12 gram en een goed drijfvermogen. Eenmaal uptide ingeworpen, drukt de stroming tegen de lijn en zwemt de shad omlaag. Die neergaande beweging behoud ik het liefst zo lang mogelijk. Alsof het een gewond visje is, dat langzaam naar de bodem zakt. Al heel wat zeebaarzen zijn, tot mijn genoegen, erin getrapt.

 

Helaas: dat wilden we gaan doen, maar de wind en daarmee pittige golven gooiden roet in het eten. Gelukkig biedt het havengebied van IJmuiden dan volop gelegenheid, om in zulke omstandigheden toch leuke vissen aan de schubben te geraken. De eerste stek is meteen raak: Dolf vangt aan een dieplopende plug een mooie fint en zelf mag ik de eerste zeebaars arresteren op een kaki kleurige Fiiish Black Minow van 10 cm met een kopje van slecht 8 gram. Met een forse tik meldt, net buiten de blokken, ook zeebaars nr. één zich. Net niet aan de maat, maar hij knokt hard en blijft lang diep. Dit soort baarzen doen het zo mooi op mijn oude vertrouwde vijftien grams Ugly stik Custom Graphite.  Hierop de Daiwa Freams 2500A. Dit molentje is me aangeraden door visvriend en medeblogger Cor Juffermans. Inmiddels heb ik veel waardering gekregen voor dit pittige molentje, dat ik kocht bij Rik Hengelsport in Beverwijk. De slip is werkelijk fenomenaal. Neem van mij aan dat die al heel wat keren is getest.

 

Bootvissen in het havengebied van IJmuiden 2

Dolf vangt aan een dieplopende plug een mooie fint.

 

Stek nummer twee is langs het forteiland. Zand en stenen wisselen elkaar daar af. Inmiddels is de zon gaan schijnen. Om die reden kies ik voor eenzelfde shad, maar dan wit. Al snel doet deze het vertrouwde kunstje: langzaam zakken naar de bodem. Hierbij houd ik de hengeltop hoog en met korte rukjes wip ik de shad elke keer een kleine meter omhoog om ‘m dan weer verleidelijk terug te laten zakken tot op de bodem. Het lijkt sterk op verticalen, maar dan diagonaal. Bijkomende voordeel is dat je minder snel vast komt te zitten tussen de stenen, dan wanneer je de top laag houdt en eigenlijk de shad met rukjes, bijna horizontaal, over de bodem binnen vist.

 

Na een voor mij vreemde tik sla ik aan en heb overduidelijk een vis aan de lijn. Geen zeebaars, dat is meteen duidelijk, maar wat is het dan? Het blijkt een hele dikke bot. Schijnt vaker te gebeuren dat deze felle rovers zo worden gevangen, maar tot nu toe nog niet door mij en ik ben er blij mee. Wat is zo’n bot verbazingwekkend sterk op een licht hengeltje; echt genieten. Als we naar stek drie gaan, heb ik zes van die platten gevangen en dat verwondert me enorm. Bijzonder hè? Nog nooit bot gevangen op de shad en nu ineens zes.

 

Bootvissen in het havengebied van IJmuiden 3

Bijzonder hè? Nog nooit bot gevangen op de shad en nu ineens zes.

 

Als we rustig richting stek drie varen, zien we een drukte van belang aan de oppervlakte. Jagende zeebaarzen laten ons vissershart veel sneller kloppen dan normaal. De shad wordt vervangen door een ondiep lopende plug en de eerste worp levert meteen een leuke stekel op. Dolf kiest voor een dieper lopende plug in de hoop dat de grotere baarzen daar zwemmen. Ook hij vang de nodige stekels, maar net als ik van het formaat scholenbaars. Ron kiest voor een totaal andere strategie en vist met mesheften onder een dobber. Het aas wordt tegen de bodem aangeboden en korte rukjes laten het aas steeds van de bodem komen. Eerder hebben we daar geweldig mee gevangen, maar nu werkt het niet echt.

 

Overigens zijn de pluggen al na korte tijd ineens niet meer in trek en lijkt de school weg te zijn. Niets is echter minder waar. Pakweg op één meter onder de oppervlakte zwemmen tientallen baarzen van een mooi formaat. De kleinere baarzen zwemmen eronder. Zelfs onder de boot zwemmen ze onverstoorbaar rond. Dit hebben we nog nooit mee gemaakt. Shads, lepels, pilkertjes, kleine en grote pluggen, we zetten de baarzen ze stuk voor stuk voor. Niets zorgt ervoor dat ze gaan bijten,  maar de baarzen volgen het kunstaas wel. Soms zien we meer dan tien grote en kleine zeebaarzen achter het kunstaas aangaan, waarna ze een halve meter onder het wateroppervlak weer om draaien. Totdat Dolf besluit om slanke lepels snel en met rukken binnen te vissen. Enkele mooie zeebaarzen kunnen de verleiding niet weerstaan en weer volgen andere baarzen de gehaakte vis. Prachtig om te zien. Na een half uur lijken ze Dolf zijn trucje ook door te hebben en vallen de aanbeten opnieuw compleet weg.

Bootvissen in het havengebied van IJmuiden 4

Bootvissen in het havengebied van IJmuiden 5

Ze zijn niet allemaal aan de maat, maar wat een pret!

 

Het havengebied kent nog veel mooie stekken, maar we willen liever hier blijven om te kijken wat er gebeurt als het gaat schemeren. Dat is namelijk vaak het moment waarop je een tijdje goed vangt. Zou dat komen omdat de zeebaars in het donker minder goed kan zien en dan op beweging reageert? Geen idee, maar het besluit om te blijven, betaalt zich uit. Ineens is er zo’n bijtgolf.

 

Ook bijzonder: Ron is een fervent aasvisser, maar vangt vanavond zijn eerste harder ooit aan een pilkertje. Een pilkertje nota bene. Sinds wanneer vang je harder op een pilker? Hoe dan ook we zien dit als de beroemde kers op de taart. Moet je die brede grijns van Ron zien. Onbetaalbaar.

 

Bootvissen in het havengebied van IJmuiden 6

Harder aan een pilkertje. Het moet niet gekker worden!

 

Met een mesheft onder de dobber vangt Ron nu ook mooie zeebaarzen en Dolf blijft volhouden met een dieplopende plug. “Ik wil alleen maar biggen vangen”, is zijn redenering. Zelf heb ik het kaki kleurige shadje weer gemonteerd en heb bijna elke inworp beet, terwijl het shadje nog aan het zakken is. Kleine en mooie zeebaarzen wisselen elkaar in rap tempo af.

 

Eenmaal thuis kan ik de slaap slecht vatten. De adrenaline na zoveel aanbeten en mooie drills zit nog in mijn lijf. Als ik mijn ogen dicht doe, zie ik steeds al die zeebaarzen zwemmen. Hoor ik de slip van mijn molen gieren en zie ik het intense genieten af aan de gezichten van Ron en Dolf. Onbetaalbaar!

 

www.visling.nl


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.