Lood om Oud IJzer; het vervolg

16 juli 2017 | Cor Juffermans

Deze bijdrage is een vervolg van een uiteenzetting over loodvervangers en bijna ‘groene’ lijnen, dat is terug te lezen in Zeehengelsport no. 342 uit juli/augustus 2015. In dat artikel kwamen diverse loodvervangers aan bod, vervaardigd van kiezelsteen, gietijzer, mineraal of composiet. Inmiddels zijn er op dit gebied weer nieuwe ontwikkelingen en is het voor Cor Juffermans dus tijd voor een actuele update.

Het redelijke alternatief!

 

In mijn eerdere bijdrage kwam ik uiteindelijk tot de conclusie dat de van gietijzer vervaardigde loodvervangers qua vorm en gebruik nog het meest in de buurt kwamen van de loodgewichten die wij sportvissers heden ten dage gebruiken bij het zeevissen. Met dien verstande dat we het dan hebben over gewichten in de vorm van een torpedo zonder ankers. De zogenoemde ‘torpedoloodjes’. Torpedogietijzertjes klinkt nu eenmaal niet!

 

Urgentie

Het wordt zo langzamerhand toch steeds duidelijker dat er voor wat betreft alternatieven voor lood enige urgentie begint te ontstaan. Dát er op den duur Europese maatregelen gaan komen om het gebruik van het milieuonvriendelijke lood tegen te gaan, staat wel vast. Het is eigenlijk alleen nog de vraag wanneer een dergelijk verbod er komt.


In de diverse media zie je dan ook dat er steeds meer loodvervangers worden aangeboden, al blijft helaas het aanbod voor de zeevisser beperkt tot wat voor de zoetwatervisserij aan alternatieven op de markt wordt gebracht. En dat terwijl juist binnen onze discipline nog steeds veel lood wordt gebruikt.


De stap om de overgang te maken, wordt misschien makkelijker als je de beschikking hebt over werpgewichten die niet van lood zijn gemaakt, maar daarbij qua vorm niet afwijken van het ons zo vertrouwde lood. Ankerlood, Breakaway lood, Torpedolood… Maar dan niet van lood. Het idee is er!

 

lood2
Recent was op de Visma een breed aanbod aan loodvervangers te zien, maar… vrijwel zonder uitzondering bedoeld voor het zoete.

 

Wil jij het complete artikel uit deze Zeehengelsport 353 graag als eerste lezen?

Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)

 

Harry Nummerdor

HOI COR.
Zoals je misschien al weet heb ik een prima alternatief voor alle werpgewichten van lood . ook voor de zeevisser. Helaas is de investering nogal aanzienlijk en daar wil niemand aan. Ik heb alles geprobeerd maar zie verder geen mogelijkheden meer.