De ups en downs van migrerende Maaszalm

11 mei 2017 | Redactie

Dat de zalm weer in de Maas zwemt, kunnen we sinds 2002 weer met redelijke zekerheid zeggen. Maar ondanks de inspanningen van natuurlijke kweek, opvangkooien bij stuwen, uitzetprogramma’s met jaarlijks duizenden jonge zalmpjes en pogingen de stuwen passeerbaar te houden, is men in Wallonië elk jaar weer blij om de eerste zalmen te verwelkomen die de lange reis vanuit zee hebben overleefd.

Deze zalm werd 5 mei jl. teruggevangen in de Maas bij Grosses Battes.

Foto: met dank aan RTFBe.com..

 

Gevaren

We weten allemaal dat het nog steeds niet eenvoudig is voor paairijpe zalmen en zeeforellen om de trek naar de geboorterivieren te overleven. Nog altijd zijn er veel obstakels en gevaren onderweg die deze reis niet vanzelfsprekend maken. Stuwen, fuiken, stropers en waterkrachtcentrales met turbines maken het leven niet eenvoudig voor zowel salmoniden als andere migrerende vissoorten als paling, elft of winde. Dat waterkrachtcentrales nog altijd niet aan de normen voldoen, bewees onlangs nog een uitspraak van de rechter.

 

Deze zeeforel bereikte Roermond op 4 mei...

 

Eerste zalmen

In Limburg en Wallonië volgen instanties en natuurliefhebbers de optrek van de zalm en zeeforel dan ook met argusogen. Hier vind de jaarlijkse optrek plaats tussen maart en juni. De afgelopen dagen was men opgelucht om de eerste zalmen weer aan te treffen in de kooien bij Maas-stuwen als die in Roermond, Lixhe en Grosses Battes in de buurt van Luik, die al dan niet voorzien zijn van een vislift of vistrap.

 

Teelt

Dat de gevangen Waalse salmoniden in goede gezondheid zijn, is van groot belang voor de teelt en het genetisch materiaal van deze dieren. Dat is echter niet altijd en overal het geval, gezien de mededelingen van de Franse organisatie Conservatoire du Saumon Sauvage die de situatie in de Loire volgt.

Bij een passage in Vichy in de Loire zijtak de Allier waar in april van de 21 gevangen salmoniden er 9 ernstige verwondingen hadden en 6 een verminderde gezondheidstoestand. Er blijft  werk aan de winkel om de stand aan zalmen, zeeforellen en andere salmoniden in de grote West-Europese rivieren op peil te brengen.

Wordt dus vervolgd…

 

Beschadigingen op salmoniden in de Alliers bij Vichy...

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.