Oude bekenden en toch ook iets nieuws | blog Cor Juffermans

19 mei 2017 | Cor Juffermans

Cor Juffermans

Cor Juffermans is als specialist op het gebied van onderlijnsystemen vast auteur van Zeehengelsport magazine.

22 april 2017 - in mijn agenda staat met dik rood ‘wrakvissen met de Wahoo’ en  als locatie had ik er nog bij gezet: ‘ergens op de Noordzee’. De dagen voordien explodeerde Facebook zodra schipper Nico Marinus van de Sport Fishing Company weer een update plaatste van de vangsten van de dag. Dikke mooie gullen, die je echt gewoon, zoals het hoort, kabeljauw mag noemen. Het betrof werkelijk bijzonder fraaie exemplaren; knettergezond, mooi van lengte en echt super om te zien, dat het (soms) nog echt mogelijk is ergens een mooie kabeljauw te vangen. Dat zou ik dus gaan meemaken!

 

Mijn Daiwa Powermesh Jerk 60 - 120G met daarop een Ryoga Bay Jigging staat al een week klaar en in mijn viskoffer verder alleen de pilkers van Henk (kaarsrecht, zo saai als maar kan, maar vangen...) en een zooitje shads, bij voorkeur in de kleur groen/zwart en Inchiku Jigs. Die laatste worden door sommige onder ons Bottomships genoemd, maar de naam Bottomship mag niet zomaar overal aan geplakt worden. Vandaar Inchiku Jigs. Net zo goed en op het oog (bijna) niet van elkaar te onderscheiden. Kortom: ik sta klaar, maar ik weet ook dat er ver op zee veel, teveel, wind is. Zoals een goed schipper betaamt, neemt ook Nico het risico niet en de trip gaat helaas niet door. Er komt een dag...

 

Oude-bekenden-en-toch-ook-iets-nieuws-02

Deze Inchiku Jigs lijken op de bekende Bottomship, maar mogen zo eigenlijk niet worden genoemd.

 

De vraag: "Waarom de Daiwa Powermesh Jerk 60 - 120G in combinatie met die Ryoga Bay Jigging?”, hoef ik eigenlijk niet uit te leggen. Effe Googelen en je weet genoeg. Maar toch – ik ben namelijk ronduit enthousiast over die hengel. Dat kekke stokkie is ééndelig en slechts 165 cm lang. Hij kan tot max. 120 gram wegsmijten, maar dat is tijdens het wrakvissen helemaal niet aan de orde. Met lood-/werpgewichten tot 200 gram en nog wel zwaarder, heeft hij verticaal vissend totaal geen moeite. Hij is kort en heel direct. Je voelt echt alles daar beneden. Een shad met dat kleine stokkie sturen is gewoon ‘blind varen’, maar dan met het gevoel dat je alles ziet. Elke hobbel, lees in dit geval geen vis, is zo direct dat je met een kleine beweging die hobbel omzeilt en verder kunt met afstruinen. Duikt er vis op, dan zit je meteen ook volop in de strijd en een beetje geweld doet je partner in crime ook al niks. Hij weert zich kranig en ik moet de eerste vis in onze Laaglandse wateren nog tegenkomen die het van hem gaat winnen. Ik heb het dan over het zoute, maar ik zou hem ook zó durven inzetten tijdens het vissen op meerval. Nog nooit gedaan, maar ik weet dat hij ze er gewoon uithaalt. Toppertje!

 

Oude-bekenden-en-toch-ook-iets-nieuws-03

Lekker reeltje ook voor het wrakvissen, deze Ryoga Bay Jigging.

 

Blijft over het feit dat ik die bewuste 22 april dus ineens helemaal niets te doen heb. Alles was immers op het wrakvissen ingesteld en dat gaat dus niet door. Tussen de regels door had ik op Facebook ook gelezen dat Federatie/Sportvisserij Midwest Nederland die dag het Federatief kampioenschap én de voorselectie Kustvissen vanaf het strand van Wijk aan Zee zou vissen. Dat is lekker dichtbij en dus ben ik eens in de auto gestapt om daarbij een kijkje te nemen. Je komt er altijd bekenden tegen die je al een tijdje niet hebt gezien en… er wordt gevist. Altijd kans op een paar vissige foto's die weer voor het een of ander van pas komen. Daarnaast volg ik ook al een tijdje het team van Nipro Hengelsport. Zonder iemand te kort te doen, maar ik vind dat er in dat team best wel een paar hele beste vissers zitten. Ze komen bij mij uit de buurt, vandaar mijn voorkeur voor dit team. Vergelijk het een beetje met voetbal; een Rotterdammer is nou eenmaal gek op Feyenoord en een Amsterdammer doet het over het algemeen met Ajax. Dat heb ik nu met het team van Nipro Hengelsport. Dit succesvolle team zal overigens in de komende editie van Zeehengelsport magazine uitgebreid in het zonnetje worden geplaatst als ‘Team in de spotlights’.

 

Oude-bekenden-en-toch-ook-iets-nieuws-11

 

Enkele van die jongens ken ik daarbij ook wel een beetje persoonlijk. Neem bijvoorbeeld John Beun. Ooit kwam het toenmalige Shimano/NPD-team onder leiding van Bernard Harms, helaas te vroeg overleden, een ‘uitlegdag’ verzorgen  vanaf het strand van Egmond aan Zee, met aansluitend een uurtje vissen. Misschien 10 jaar geleden, maar daar kwam ik John voor het eerst tegen. Ook toen al kon hij ongelooflijk ver inwerpen. Nu nog! Misschien nog wel verder. Het geweld dat hij loslaat op zijn hengels is ongekend. Altijd lekker als je zo ver kunt komen, want dan heb je wat extra's. Dichtbij vissen kan immers iedereen. Hij dus ook. 

 

Oude-bekenden-en-toch-ook-iets-nieuws-04

Hans Hendriks met enkele botjes vanaf het strand van Wijk aan Zee.

 

Dan is er Hans Hendriks, die boom van een kerel die graag op de pieren bij IJmuiden/Wijk aan Zee mag vissen. Ook hij kent het kunstje van afstand. Dat brengt hem vaak vis en je ziet zijn naam de laatste tijd vaak bovenaan in het klassement. Nico Tessel komt uit mijn dorp en hem spreek ik altijd op Texel, tijdens mijn zeebaarsweekend. Als hij de tijd vindt om eens een dagje mee te vissen op Texel of hier in Castricum aan Zee, dan moet ik hem altijd voor laten. Hij vangt gewoon altijd meer. Dan heb je dus iets meer in huis op het gebied van wedstrijdvissen. Tom van de Pol ken ik niet persoonlijk, maar wat lees je die vent vaak als winnaar. Ik heb wel eens aan Nico gevraagd hoe dat nu eigenlijk kan en hij moest mij het antwoord schuldig blijven. Tom deelt alles met hem, maar desondanks heeft Nico dát ‘trucje’ nog niet gevonden. Er zitten daarnaast nog drie vissers in het team, die ik (nog) niet persoonlijk ken. Maar stuk voor stuk net zo’n goede wedstrijdvisser als die vier die ik met name heb genoemd.

 

Oude-bekenden-en-toch-ook-iets-nieuws-05

John Beun.

Oude-bekenden-en-toch-ook-iets-nieuws-06

Nico Tessel.

 

Met enkele van die gasten heb ik even lekker bijgepraat en ik was ook getuige van een paar mooie vangsten. De omstandigheden vond ik ronduit slecht; een noordwesten wind, glashelder water, opkomend water en waden was niet toegestaan. Als je dan de kunst van het ver inwerpen beheerst, ben je best wel in het voordeel. Zij hebben dan ook niet slecht gescoord. Later las ik op Facebook dat ik Dennis Zwiers gemist had. Ik heb de vissers links bezocht en hij stond rechts. Wel een mooie foto van hem ontvangen. Op de foto Dennis Ooyendijk met een prachtige bot die hij die bewuste wedstrijd heeft gevangen. Er waren er meer met prachtige botten, getuige de foto die ik van André Piters mocht ontvangen.

 

Oude-bekenden-en-toch-ook-iets-nieuws-07-08

Dennis Ooyendijk met een bot die zoden aan de dijk zet. Ook André Piters ving bot…
Foto: Dennis Zwiers

 

Heb ikzelf nog gevist? Ja, vrij recent nog. Op een zondagochtend. De hele week een noordwesten wind, gaan we weer, met als resultaat een glasheldere zee, met op de dag van de wedstrijd ook nog eens geen wind. En derhalve ook geen deining, golfje of wat dan ook wat een beetje voor reuring kan zorgen. Uiteindelijk moest ik het dan ook doen met vier botten/botjes en daarmee was ik dan nog een van de toppers. Niet dé topper! Nico Tessel, weer hij, viste een wedstrijd met ons mee en wist er negen te vangen. Daarmee werd hij dagwinnaar. Dat zegt wel wat over de vangsten. Taai dus die zondag.

 

Oude-bekenden-en-toch-ook-iets-nieuws-09

Ik ving mijn botjes, maar helaas niet voldoende voor de dagwinst.

 

Oplettende FB' ers zal het zijn opgevallen dat ik de laatste tijd wat posten van Hengelsport Rik heb gedeeld. Rik heeft zich voorgenomen om via een videoclip de werking van allerlei montages uit te leggen. Korte videoclips, waarin je toch heel duidelijk te zien krijgt hoe het een en ander werkt. Zo is de Rotten Bottom Clip aan de orde gekomen, maar ook het extraatje bij het Breakaway lood, de ABC-clip van Gemini en heeft hij bovendien de werking van de nieuwste clip van Gemini uitgelegd. Die laatste heet Genie Juno Bait Clip. Wat maakt deze clip nou zo bijzonder? Zal ik uitleggen. Er zijn heel veel vissers die casten via de Off The Ground - methode. Je legt je lood voorzichtig achter je op het zand en daarna ga je vol voor Engeland. Als je dan een baitclip zou gebruiken, schiet de haak vaak los vanwege de ontspanning van de lijn op het zand. Deze Gemini Genie Juno Bait Clip is speciaal ontworpen om in te zetten bij Off The Ground worpen. Nu kan ik vreselijk veel gaan uitleggen over deze clip, maar ik kan ook een tekening van een onderlijn laten zien, waarin hij is verwerkt. Sla je twee vliegen in een klap; je weet hoe de Gemini Genie Juno Bait Clip geplaatst moet worden en je hebt er weer een onderlijn bij.


Doe er je voordeel mee.

Oude-bekenden-en-toch-ook-iets-nieuws-10

Prima onderlijnmontage met gebruikmaking van de Gemini Genie Juno Bait Clip.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.