Dril van een Corvina oftewel ombervis

20 april 2017 | Peter Dohmen

Een posting van een foto van een in Marokko gevangen ‘goatfish’ leidde afgelopen Paasweekend tot een boeiende discussie over het voorkomen van de diverse tot de familie van de ‘drums’ of ‘croakers’ behorende ‘corvina’s’ in de Atlantische wateren rond Spanje, Portugal en Marokko. En op zoek naar informatie stuitten we en passant op een filmpje van de vangst van een werkelijk reusachtige ombervis in de monding van de Portugese rivier de Taag, nabij Lissabon.

Henk Steenhuis met de ombervis van 26,3 kilo die na al bijna 25 jaar nog immer staat als NCRZ-record Europese wateren.

 

Eerst maar even heel kort even terug naar de oorsprong van de discussie. Op Tweede Paasdag postten wij een foto van de Marokkaanse sportvisser Abdelkarim Ghalid, die vanaf de kant in Marokko een bijzonder ogende vis had gevangen, die hij ‘Goatfish’ noemde. Nu wordt deze naam in de regel gebruikt voor vissen uit de familie van de zeebarbelen, waartoe ook onze mul behoort, en alleen al aan het formaat was af te leiden dat het hier niet zo’n zeebarbeel betrof, maar een soort uit de familie van de croakers, ook wel ‘drums’ genoemd, waartoe ook de bekende knorrepos en de ombervis behoren.

 

De uiteindelijke conclusie was dan ook dat het hier een exemplaar betrof van de Shi drum oftewel Umbrina cirrosa. Deze croaker kan tot zo'n 70 cm lang worden en komt o.a. voor langs de Atlantische zuidkust van Spanje en Portugal, de Atlantische kust van Marokko en verder in de Middellandse Zee en Zwarte Zee. Hij heeft inderdaad ook wel wat weg van 'onze' knorrepos en de ombervis, maar de bek is duidelijk nog wat verder onderstandig. In Marokko wordt deze soort aangeduid met ‘geitvis’, misschien wel vanwege het kenmerkende knorrende geluid dat alle ‘croakers’ produceren.

 

Dril-van-een-Corvina-oftewel-ombervis-02

De door Abdelkarim Ghalid vanaf de kant in Marokko gevangen ‘Goatfish’, die op naam werd gebracht als Shi drum oftewel Umbrina cirrosa.

 

Ombervis

In diverse reacties werd ook de Corvina oftewel ombervis (Argyrosomus regius) genoemd. Dat is op zich helemaal niet zo vreemd, want ook deze geweldige sportvis is verwant aan de familie van de croakers en bovendien is de ombervis in het gehele genoemde gebied een zeer gewaardeerde soort. De ombervis is echter minder hoog van vorm en de grote bek van deze rover is eindstandig en niet zoals de Shi drum onderstandig.

 

Zowel over de ombervis als de in Nederland en België inmiddels inheemse knorrepos (Atlantic croaker) hebben we in ons papieren Zeehengelsport magazine en op deze site al diverse keren gepubliceerd.

 

Klik hier of klik hier


Spectaculair filmpje

Op zoek naar verdere leuke informatie over de corvina en aanverwante vissoorten stuitten we en passant op een filmpje van de vangst van een werkelijk reusachtige ombervis in de monding van de Portugese rivier de Taag. Deze met haar lengte van ruim 1.000 km langste rivier van het Iberisch schiereiland, mondt nabij Lissabon uit in de Atlantische Oceaan.

 

Om dit filmpje in alle rust te bekijken, klik hier:

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.