‘Flatties’ vanuit Weymouth

19 april 2017 | Redactie

Terwijl bij ons in de Lage Landen het lange Paasweekend in het teken stond van enkele belangrijke kustviswedstrijden, organiseerde EFSA-Engeland afgelopen zaterdag en Paaszondag vanuit de bekende sportvisserijhaven Weymouth de zogenoemde Flatfish Species Days. Nederland werd vertegenwoordigd door Ernest Ripson en Wil Franken en laatstgenoemde verzorgde deze korte terugblik.

 

Een pracht van een tarbot...

 

Het concept van dit tweedaagse festival is bijzonder, aangezien er alleen wordt gevist op platvis, waarbij voor het gemak ook rog tot de platvis wordt gerekend. Vanuit het in Zuid-Engeland gelegen Weymouth wordt vooral blonde rog gevangen en om die prachtige en vaak flink uit de kluiten gewassen ‘rays’ te bevissen, gaan de boten in de regel voor anker. Daarnaast wordt er echter vooral driftend op de banken gevist op tarbot, griet en schol.

 

Stormen

Helaas zijn de mosselbanken die van oudsher de beste stekken vormen voor met name de grote schollen de afgelopen winter door diverse hevige stormen uit elkaar geslagen, waardoor de platvis minder geconcentreerd te vinden is dan eerder het geval was. Dat bemoeilijkte dit keer de visserij, want het was nu echt zoeken naar de vis.

De 48 deelnemende vissers kregen beide dagen namens de organisatie (EFSA-sectie Engeland) ieder 9 makrelen, een pond pijlinktvis en 200 gram gamba’s uitgereikt en dat bleek ruim voldoende om de zes uur durende visdag door te komen.

 

 

Rod Adamson met een van de blonde roggen die voor anker vissend werden gevangen.

 

Mondjesmaat

De visserij was helaas niet al te best. Onze Nederlandse deelnemers hebben niet voor anker gevist en beide dagen gedrift op tarbot en griet. Ernest wist de eerste dag geen platvis te vangen en de tweede dag één tarbot. Zelf had ik de eerste dag twee tarbotten in het formaat 38 tot 50 cm en de tweede dag slechts eentje.
Een van de deelnemende boten koos er voor om wél op anker te vissen en daarbij werden inderdaad enige blonde roggen roggen gevangen.

 

Klassement

De eerste dag werd gewonnen door Ray Barron met vijf tarbotten en een griet en  de tweede dag was de winst voor Neil Bryant, die vier grieten wist te vangen, plus een fantastische tarbot van 6 kilo (zie foto) op mv. Top Cat.

 

Het overall klassement over twee dagen werd gewonnen door Ray Barron, met Neil Bryant als Runner Up en een derde plaats voor Ken Smith.
Wil Franken eindigde in het eindklassement als 12e en werd daarmee de ‘beste buitenlander’.

 

 

Zo maar enkele namen van de in totaal 48 deelnemers.

 

Jammer dat de vangsten al met al niet denderend waren, maar we zijn weer een hele ervaring rijker en hebben opnieuw ook weer het nodige gezien en (bij)geleerd.

 

Lid worden?

Zou je het leuk vinden om ook eens aan zo’n buitenlands toernooi deel te nemen? De European Federation of Sea Anglers organiseert een zeer uitgebreid programma aan activiteiten in de vorm van festivals en kampioenschappen. Zo wordt komend najaar het EFSA-Kampioenschappen Kustvissen gehouden in ons eigen Domburg, maar kun je ook deelnemen aan Big Game evenementen op exotische bestemmingen.

 

Voor meer informatie, klik hier.

 

 

 

 

 

 


 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.