Naar buiten! | blog Cor Juffermans

14 april 2017 | Cor Juffermans

Cor Juffermans

Cor Juffermans is als specialist op het gebied van onderlijnsystemen vast auteur van Zeehengelsport magazine.

Vroeguh gingen óveral op het platteland de koeien in het voorjaar naar buiten en wie dat ooit heeft mogen zien, weet dat ‘die gekke beesten' -en dat is niet negatief bedoeld- helemaal door het lint gingen.

 

Zelf kom ik uit Castricum en in mijn jeugd ging ik vaak bij de boer spelen. Naast dat spelen werd je af en toe gevraagd om wat bij te springen. Zo ook tijdens het naar buiten brengen van de pinken, vaarzen en ‘ervaren’ koeien. Voor wie het niet weet: een pink is een eenjarig rund, een vaars is een jonge koe die voor de eerste maal drachtig is en een ervaren koe heeft dat allemaal al meegemaakt. Op het moment dat de veewagen openging en de koeien al dat verse gras zagen en roken, vlogen ze naar buiten, sprongen ze van links naar rechts en waren ze helemaal door het dolle heen. Toen was het de normaalste zaak van de wereld, nu is het een attractie en staan RTL4 en SBS6 aan de zijlijn om al die capriolen in beeld te brengen.

 

Naar-buiten-02

Dat gevoel van die koeien had ik vandaag ook een beetje…

 

Dat gevoel van die koeien had ik vandaag ook een beetje. ‘Vandaag’ is zondag 9 april 2017, ik denk de eerste zomerse dag. Op de TV zag ik gisteren dat RTL4 onze hoek 17 graden Celsius toebedeelde. De rest van het land moest het doen met 20, misschien wel 21 graden Celsius. Gelukkig zijn dat altijd gissingen en kan het soms best wel een beetje anders zijn. Zo ook vandaag. De start was met jas en het eindigde in een hoodie. Heerlijk weer. Echt fantastisch!

 

Vandaag staat bij ons de eerste competitiewedstrijd voor het seizoen 2017 - 2018 op het programma. We beginnen om 09.00 uur en om 12.00 uur maken we de balans op van alles wat er die afgelopen drie uur is gevangen. Ik kan jullie zeggen jongens: dat was geen kattenpis. Kom ik op terug, wil eerst even de zonfactor in beeld brengen. Ik smeer 50, want ik heb verdraaid weinig zon nodig om compleet te verbranden. Mijn 50 stond naast de mesheftjes. Op die mesheften kom ik zo terug.

 

Naar-buiten-03

Tableau van een vroege zomer!

 

In de zeevisserij maak je soms het verschil met de onderlijn, soms ook niet. Dan kan zomaar een ander onderdeel het verschil maken. Ik ga niet zeggen dat het vandaag zo'n dag was, dat de onderlijn het verschil maakte, maar ik wil wel graag met jullie de ‘stompe’ aasnaald delen. Die stompe aasnaald is er een van het Engelse Gemini Genie Ltd. Hij wordt verkocht met een geel jasje om zijn lijf en hij is dus stomp.

 

Nee, laat ik het anders zeggen, minder scherp. De meeste aasnaalden zijn van huis uit scherp. Niets mis mee, maar als je die door een zeepier heen haalt, kun je er gif op innemen dat je zo her en der in dat lijf gaatjes prikt. En als je van huis uit al leegloper heet, kun je er dus gif op innemen dat tijdens de reguliere aasnaaldtocht zo her en der gaten in jouw zeepier ontstaan. Dat hoeft verder geen probleem te zijn, maar een zeepier die op de visplek leegloopt, doet het nog altijd beter dan een zeepier die op het strand leegloopt. Toch?

 

Naar-buiten-04

Stompe aasnaald in een geel jasje.

 

Gemini heeft dus een stompe aasnaald bedacht. Neem van mij aan jongens: die werkt perfect. Ik ben geen liefhebber van de Ed Stoop zeepier opzetting. Ed mag graag zijn zeepier met het dunne gedeelte de haak opschuiven, zodat het dikke vleesrijke gedeelte aan de punt van zijn haak zit. Ikzelf geef de voorkeur aan het dunne gedeelte bij de haakpunt, ik denk dat Ed zijn opzetting voordelen heeft, maar ik denk dat mijn opzetting ook niet misstaat.

 

In mijn geval komt die stompe aasnaald in ieder geval perfect tot zijn recht. Bovenop het dikke gedeelte van een zeepier zit volgens mij zijn bek en daar rommel je zo die stompe aasnaald in. Met wat verder rommelen, ga je door de hele pier heen, en omdat er geen scherpe punt aan zit, maak je ook niet ongewenste openingen in de zeepier. Kortom: een ‘voorzichtige’ aasnaald die mijn aas perfect op de haak schuift. Vis je graag met zagers dan is deze aasnaald geen aanrader en raad ik de aasnaald met scherpe punt aan. Kort samengevat: twee aasnaalden in je bak. Eén met en eentje zonder scherpe punt.

 

Loop ik de dag voor de wedstrijd nog effe lekker te struinen door de winkel van Richard Pronk, voor de intimi Nipro Hengelsport, kom ik een loodje tegen met een voerkorf als punt. Gekocht! Het betreffende loodje zagen jullie als ‘opmaakfoto’ bij deze bijdrage. Thuis de voerkorf meteen gevuld met watjes en een flesje lokstof klaar gezet. ‘s Nacht bedacht ik me dat mesheften misschien nóg beter zijn. Op die mesheften zou ik dus op terug komen. Oké, watjes eruit en het korfje vullen met het schelpvlees van mesheften. Ging perfect, ruimte zat.

 

Naar-buiten-05

‘s Nacht bedacht ik me dat mesheften misschien nóg beter zijn…

 

Om 09.00 uur gaan we los en om 09.05 uur heb ik al mijn eerste aanbeet. Best heftig; mijn hengeltop vliegt heen en weer. Aanslaan, rustig binnen draaien en oogsten... Toch? Echt niet! Geen vis aan de haak, maar wel allerlei brokken mesheft die via de sleuven naar buiten zijn getrokken. Lekker dan, veel aanbeet, maar geen vis. Weg met die korf!

 

Aan het eind van de dag heb ik 15 vissen. Schar en bot. Goed voor 315 cm aan vis. De nummer 1 deze dag is Peter Mourits met ruim 10 meter aan vis. De nummers twee en drie zitten allebei op ruim vijf meter vis deze zondagochtend. Schar en bot. Zouden deze vissen ook zoiets hebben dat ze ook zo graag naar buiten willen? Volgens mij wel Ik denk dat mijn lood met voerkorf eigenlijk best wel uniek en super is, alleen had ik de vis op bijzondere wijze geïnteresseerd en dus niet op de haak. Bijzonder? Ja! Ze gingen voor de mesheft in de kieren en zagen mijn zeepieren die daarboven hingen niet. Ik weet nu al dat ik daar wat op ga bedenken…

 

www.onderlijnenvooropzee.com

 

Naar-buiten-06

Zouden deze vissen ook zoiets hebben dat ze ook zo graag naar buiten willen?


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (4)

 

Redactie

Op jouw verzoek je privé mailadres kenbaar gemaakt aan onze auteur Cor Juffermans.
Hij zak graag nader contact met je opnemen.

John de Visser

S.v.p. mijn e-mailadres doorsturen aan dhr Cor Juffermans vast auteur Zeehengelsport.

M.vr,gr,
JdeV

Cor Juffermans

Beste John,

Helemaal mee eens dat mesheft een super aas is. Vers net zo vangkrachtig als ontdooid na het invriezen. Alleen moet je die laatste voor het goeie nog even vastzetten met bindgaren. Wat ik wel bijzonder vind, is dat jij die mesheft thuis al prepareert en haakklaar maakt. Zou ik wel meer over willen weten. Zit je op Facebook? Ja! Zou je dan via FB contact met mij willen opnemen?

Met vriendelijke groet,

Cor Juffermans,

John de Visser

Beste Cor,

Bij het zien van je mesheften wordt ik steeds enthousiaster.
Ik vis sinds kort heel veel met geprepareerde mesheft op de haak nr 4 - 6 - 8 Gamatsu LS-5283F
Thuis mijn aas prepareren met iets, dan met schaartje haak klaar maken en vissen ermee.

Tot heden goede vangsten ermee, schar, bot, tarbot, schol , meun en zeebaars ermee gevangen.
Gladde en gevlekte haaitjes van een rond meter, ja dat zal de komende maanden zich moeten bewijzen maar heb daar goede hoop op.
Uiteindelijk zijn de haaitjes de afgelopen 2 jaar mijn favoriete vis geworden, 2015 7x 2016 5x.
Dan blijft voor mij de Tong nog over en als dat ook zal lukken heb ik een pasklaar vervangend goede aas soort die haak vast en vele malen herbruikbaar is.

PS Niets ten nadele van de overige fantastische aas soorten zeker als je op Tong en groot wild ga.
Echter een alternatief hebben waarmee ik ook goed vis vang en thuis net zoals het maken van je eigen onderlijnen een taak erbij heb om je aas haak klaar te maken geven mijn hobby als strandvisser nog meer plezier.

Met vriendelijke Groet
J de V Sommelsdijk