Recordbaars voor visarend

10 april 2017 | Redactie

Een van de beste vissers van Nederland is momenteel zeer succesvol in de Biesbosch en weet met grote regelmaat flinke vissen uit de ondieptes te vangen. Sinds kort zijn hier namelijk – naast meerdere zeearenden - twee paartjes visarenden actief die beide ook al nesten hebben gebouwd. Vorig jaar leidde een broedpoging in de Biesbosch voor het eerst sinds jaren in Nederland tot het uitvliegen van een jonge visarend. Een kleine sensatie voor natuurbeschermers.

 

 

Een unieke foto van Hans Gebuis van de visarend met een flinke baars...

 

Visarend

Staatsbosbeheer houdt als terreinbeheerder deze gevallen nauwlettend in de gaten en zorgt ervoor dat de roofvogels in alle rust kunnen jagen in de Biesbosch-gebieden, met name de visrijke natuurontwikkelingsgebieden als de Noordwaard en Zuiderklip. Hier vliegen ze geregeld af en aan met nestmateriaal en ook grote brasems en ruisvoorns die zich momenteel in de ondieptes begeven vanwege de naderende paaiperiode. De visarenden staan vaak ‘biddend’ boven het water om bij het signaleren van een mooie vis een stootduik te wagen om de vis in de scherpe klauwen te krijgen en op te peuzelen.

 

Biesbosch

Om de visarenden rust te gunnen werd vorig jaar in Nationaal Park De Biesbosch een korte doodlopende kanokreek afgesloten. Ook gingen de boswachters van Staatsbosbeheer extra vaak op surveillance om de vogels rust te garanderen in de broedperiode.

 

Baars

Een van de talrijke vogelliefhebbers is fotograaf Hans Gebuis. Deze ervaren Biesbosch-kenner heeft de zeearenden en visarenden al meermaals op weergaloze wijze vastgelegd en doet hiervan verslag op zijn Facebook-pagina

Uit een recente serie opnames kwam een opname waarin de visarend een enorme baars had gevangen. Wie de visarend kent, weet dat de vogel niet zo groot is als de zeearend, maar wel dusdanig groot dat de gevangen baars geschat moet worden op een centimeter of 45-50. Wie weet wel een persoonlijk record voor deze visjager, en een baars waar menige sportvisser van droomt…

 

 

Volg de Facebook-pagina van fotograaf Hans Gebuis voor meer beelden van de Biesbosch-visarenden en -zeearenden...

 

 

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.