Zeeuwse paalhoofden worden vervangen

08 april 2017 | Redactie

De paalhoofden op de Zeeuwse stranden, wie kent ze niet? En wie ze kent, vindt ze meestal prachtig en karakteristiek voor de Zeeuwse kust. In Zeeland zijn bij strandvissers met name de paalhoofden aan de kust tussen Zoutelande en Westkapelle gekend. De palen bij Zoutelande worden momenteel vervangen door nieuwe palen en ook andere stranden komen aan de beurt. Dat gaat gepaard met werkzaamheden op die stranden.

 

De karakteristieke paalhoofden aan de kust bij Zoutelande...
Foto: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Joop van Houdt

 

Zoutelande 

Veel van de palen bij Zoutelande zijn beschadigd en functioneren niet goed meer. Waterschap Scheldestromen is daarom de komende weken bezig om de palen te vernieuwen. De schade ontstond door toedoen van bulldozers tijdens het opspuiten van het strand. Veel van de palen zijn gespleten of geknakt en dat is gevaarlijk volgens het Waterschap. 

 

De paalhoofden horen bij de kustverdediging. Ze houden de sterke stroming van het water tegen zonder dat de bodem weggeslagen wordt. Strekdammen, het alternatief op sommige andere stranden, werkt niet op Zeeuwse stranden, omdat hierdoor de bodem juist verdwijnt.
Deze manier van kustverdediging is alleen in Zeeland te vinden. De paalhoofden zijn dan ook kenmerkend voor de stranden in de provincie.

 

 

De fraaie stranden van Walcheren met hun kenmerkende paalhoofden behoren tot de populairste strandvisstekken van Nederland.
Foto: PKC / Gilles Traas

 

Dishoek

Maar het zijn niet alleen de paalhoofden bij Zoutelande die vervangen moeten worden. Waterschap Scheldestromen gaat op alle stranden tot aan Westkapelle en ook tussen Dishoek en Vlissingen de paalhoofden vervangen. Volgens planning zijn eind april alle palen vervangen.

 

Klik hier voor een filmpje van Omroep Zeeland over dit onderwerp.

 

 


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.