Zoute Zeeforellen en de andere riviertrekvissen van onze Delta

09 april 2017 | Jan Kamman

Trekvissen? Die zwemmen toch de rivier op en af? Ja, dat klopt. Maar het grootste deel van hun vissenleven maken ze door op zee. In die zee vreten ze zich vol en groeien ze uit tot volwassen afmetingen. Het is zelfs zo dat de meeste (rivier)trekvissen niet in de rivier maar op en aan zee worden gevangen. Denk maar aan de bootvisserij op Atlantische zalm bij Zweden en de zeeforelvisserij rond het Deense eiland Funen. In onze Lage Landen is dat precies hetzelfde. De meeste kans om een zeeforel, en wellicht een zalm, te vangen, heb je langs de kust…

 

De hotspots zijn waarschijnlijk bij iedereen bekend: het havengebied van IJmuiden, de monding van het Haringvliet en het Europoortgebied plus Maasvlakte. Dat is geen toeval, want hier komen onze rivieren (zoet water) uit in zee. Let wel op: er geldt het gehele jaar door een terugzetverplichting voor zowel de Atlantische zalm als de zeeforel. Als je zo’n prachtige vis vangt, maak dan dus een mooie foto en zet hem direct terug!


Veiligheid versus natuurbelangen

Nederland en waterbeheer zijn nauw met elkaar verbonden. De ligging aan de Noordzee, de grote rivieren die vanuit het zuiden en oosten hun water naar ons deltagebied afvoeren en de ontembare wil van de Nederlanders om de omgeving naar de hand te zetten, hebben ons land gemaakt tot wat het nu is. Veiligheid was daarbij het uitgangspunt en kort daarop volgde het belang van de landbouw. Het water heeft Nederland welvaart gebracht. Vanaf de Gouden Eeuw, toen er wereldwijd handel werd gedreven, tot en met vandaag. Met Rotterdam als één van de grootste havens ter wereld. Onze kroonprins heeft niet voor niets ‘watermanagement’ als Nederlands exportproduct van de toekomst neergezet. De kennis van Nederland op het gebied van water en veiligheid wordt wereldwijd verkocht, van een vliegveld in zee bij Hongkong, tot bescherming van New Orleans tegen hoog water door orkaangeweld. Natuur en zeker visstand waren daarbij in het verleden niet aan de orde. Dat is inmiddels behoorlijk veranderd. Veiligheid staat nog steeds voorop, maar ook de belangen van de natuur, en de laatste jaren ook de visstand, zijn steeds zwaarder gaan wegen.

 

Zoute-Zeeforellen-en-de-andere-riviertrekvissen-van-onze-Delta-2
Tegenwoordig komen de riviertrekvissen gelukkig ook steeds meer in de publieke belangstelling. Deze fraaie presentatie is te vinden aan de boorden van de Nederrijn onder Driel.

 

Wil jij het complete artikel uit deze Zeehengelsport 352 graag als eerste lezen?

Neem dan nu meteen even een voordelig abonnement en klik hier.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.