Mega Makreel

07 november 2016 | Redactie

Deze enorme makreel van 1.784 gram werd vorige week door beroepsvissers gevangen in de omgeving van de Schotse Shetland Eilanden en aangevoerd in de visserijhaven van het Ierse Killybegs. Zelfs onder beroepsvissers, die toch wel wat gewend zijn, leidden de afmetingen van deze blauwe makreel tot enige ophef.

 

Vooral met licht materiaal bevist is onze bekende (blauwe) makreel (Scomber scombrus) een schitterende sportvis. Zodanig zelfs, dat ze dan graag worden aangeduid als ‘mini-tonijn’. Dat is overigens niet zo vreemd, want net als hun grotere ‘neven’ behoort de makreel tot de familie van de Scombridae (makrelen), die dan weer deel uitmaakt van de orde der Perciformes (baarsachtigen).

 

Atlantische bonito

Datzelfde geldt overigens voor die Atlantische bonito’s die zich de afgelopen zomer voor onze kust lieten zien, met o.a. een ronduit spectaculaire hengelvangst bij de Zuidpier van IJmuiden.

 

Hoewel deze Atlantische bonito (Sarda sarda) vooral voorkomt in de subtropische wateren van Middellandse Zee en Atlantische Oceaan, is bekend dat deze soort op jacht naar bulkvoedsel als zandspiering, lodde en jonge haring en makreel ook heel noordelijk kan trekken. Meeliftend met de warme zeestromingen, komen ze dan in de zomermaanden ook terecht in de Noord-Atlantische wateren, plus Noord- en Oostzee.

 

Mega-Makreel-02

Mega-Makreel-03

Mega-Makreel-04

In het midden de door Rubrecht en Joost bij de Zuidpier van IJmuiden gevangen Atlantische bonito, geflankeerd door twee elders langs onze kust gevangen bonito’s. Foto’s: Rubrecht en Joost, Bas Arkenbout en Peter Mesie.

 

Vorig jaar waren er ineens enkele meldingen van hengelvangsten in ons kustwater en de afgelopen nazomer kwam daar vanuit het niets die melding vanuit IJmuiden, waar op dinsdag 13 september jl. op een van de warmste septemberdagen ooit, zo’n bonito werd gevangen. Rubrecht en Joost visten vanuit hun eigen boot rond de pieren van IJmuiden op zeebaars. Rubrecht had kort voordien een nieuwe plug aangeschaft en draaide deze nogal snel binnen. Om te zien wat er toen gebeurde, bekijk onderstaand filmpje.

 

 

 

Méér meldingen

In de 14 dagen nadien volgden er nog meer meldingen van bonito’s langs onze kust en die werden veelal gevangen aan verenpaternosters tijdens het makreelvissen.
Even snel als ze in onze kustwateren waren gearriveerd, bleken deze prachtige sportvissen overigens ook weer verdwenen, want na de eerste week van oktober mochten we geen meldingen meer ontvangen.

 

Nederlands record

Terug naar die grote makreel, die qua afmetingen nauwelijks onderdeed voor zo’n bonito. Hoewel deze makreel niet werd gemeten, moet deze na de zomer volgevreten en supervette vis zo tegen de 60 cm lang zijn geweest. Fishbase.org hanteert voor Scomber scombrus een maximale afmeting van zo’n beetje dat formaat.

 

Het staande NCRZ-record Nederlandse wateren voor deze soort mag er dan ook zijn. Mike v/d Garde uit Schoorl ving in juli 1975 (!) voor de kust van Noord-Holland een makreel van 54 cm lang en 1.510 gram zwaar.


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.