Haaien voor Oostduinkerke

29 augustus 2016 | Redactie

We raken er zo langzamerhand aan gewend en misschien ook wel een beetje mee verwend: als je in de Zeeuwse Delta vanaf de kant vist, maak je op een aanzienlijk aantal stekken kans op de vangst van een gevlekte gladde haai. Met name in deze periode van het jaar worden er dagelijks van die haaitjes gevangen, tot groot plezier van de betrokken sportvissers. Maar nu het vreemde: van de slechts iets zuidelijke gelegen Belgische kust komen die meldingen zelden of nooit…

Filip Bens met een van de drie door hem aan het strand van het Vlaamse Oostduinkerke Bad gevangen gladde haaien.

 

Het is een zaak die iedereen die betrokken is bij het ‘haaienproject’ van Sportvisserij Nederland reeds langer bezig houdt. “Waarom worden die gevlekte gladde haaitjes alleen in de Ooster- en Westerschelde en rond de monding van die zeearmen gevangen en hoor je eigenlijk nooit van hengelvangsten noordelijk van Hoek van Holland en zuidelijker (‘oostelijker’ zeggen onze Vlaamse vrienden) dan Cadzand?

 

Haaien voor Oostduinkerke 02

Fraaie foto van Saskia Lubbers-Sijmons, met een recent vanaf een van de stranden van Walcheren gevangen gevlekte gladde haai.

 

Hondshaaitjes

Dat geldt dan overigens met name voor de gevlekte gladde haaitjes of ‘zandhaaitjes’ zoals onze zuiderburen ze noemen. Hondshaaitjes daarentegen, worden met enige regelmaat gevangen van bijvoorbeeld de beide pieren van IJmuiden en vanaf de staketsels en golfbrekers van de Vlaamse kust. Dat zal er mee samen hangen dat die doggies zich graag ophouden in de buurt van steenstort en niet zozeer kiezen voor de altijd ronduit ‘kale’ zandstranden. Maar één ding staat vast: als een hondshaai interesse toont in een door een sportvissers aangeboden zager, dan zou een passerende gevlekte haai dat toch ook moeten doen…

 

Die merkwaardige en niet helemaal verklaarbare status quo lijkt nu echter toch doorbroken. Recent trof onze redactie op Instagram namelijk een aantal foto’s die werden gepost door de Vlaamse strandvisser Filip Bens. 
Filip schreef bij zijn foto’s:

 

Oostduinkerke bad. De zandhaaien zijn terug in de branding. Na 10 jaar vissen hebben we er drie gevangen (08/2016) en teruggezet, een unieke ervaring.

 

Haaien voor Oostduinkerke 03

Haaien voor Oostduinkerke 04

Onmiskenbaar gevlekte gladde haaien en van een mooi formaat ook. Alle drie de haaitjes werden springlevend weer losgelaten.

 

Uit dit bericht blijkt dat ook Filip blij verrast was met dit plotselinge opduiken van de haaitjes, want in een volgende posting op Instagram deelt hij de volgende bijzondere ervaring:

 

“Het was 15 augustus 1974, een snikhete dag tijdens een prachtige zomer. Ik was net 16 geworden. We gingen om 7 uur s morgens met 30 pubers zwemmen om die laatste vakantiedag zo lang mogelijk te maken. Het was laag water en springtij gecombineerd met oostenwind .
Een familie van 10 à 12 haaien had zich laten verrassen en kwam in een plas vast te zitten. Dat gebeurde ‘s nachts en ‘s morgens lagen ze alle dood in de plas. We namen er een grotere mee en ik maakte er een mooie zwartwit fotoreeks van. Foto's van de vrienden met en zonder visstok erbij.
Ik beloofde toen dat ik ooit zo'n haai zou vangen. Hier heb ik dan 42 jaar op gewacht... en nu is het zo ver.”

 

Haaien voor Oostduinkerke 05

Dezelfde Flip Bens 42 jaar terug met een van de dood op het strand aangetroffen haaien.

 

Mooi dat Filip deze bijzondere herinnering deelde op de social media en al helemaal aangezien we nu definitief weten dat er weldegelijk ook gevlekte gladde haaitjes rondzwemmen voor de West-Vlaamse stranden.
Wie meldt ons de eerstvolgende vangst?

 

En we hebben nóg een verzoek: wie kent Flip Bens en wijst hem even op dit nieuwsbericht op onze site?
Als Flip even per e-mail contact met ons opneemt via redactie@publishinghouse.nl sturen we hem graag onze fraai geborduurde Noordzee Kanjerbadge op, als blijvende herinnering aan zijn ‘haaienavontuur’.

 

Haaien voor Oostduinkerke 06

 

Meer informatie

Voor meer informatie voor het haaienmerkprogramma dat door Sportvisserij Nederland wordt uitgevoerd in samenwerking met diverse andere instanties, klik op onderstaand logo.

 

Haaien voor Oostduinkerke 07


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (1)

 

Redactie Zeehengelsport

De vanger van de haaitjes, Filip Bens, heeft zich inmiddels bij ons gemeld en krijgt de welverdiende Noordzee Kanjer badge van Zeehengelsport magazine nu toegestuurd.

Filip schreef ons:

Hierbij wil ik jullie danken voor de bijdrage tot de verspreiding van deze unieke gebeurtenis.
Het is een waar, mooi verhaal, ook het stukje van 1974 dat zich op dezelfde plaats afspeelde, maar dan 42 jaar terug. Ik ben zeer blij dat ik via jullie op internet terecht gekomen ben.
En in naam van de medevissers en toeschouwers:
Deze laatsten namen de foto's met smartphones en stuurden ze ons onmiddellijk door via What'sapp. Zonder hen waren er geen beelden!
Hiervoor dank.