ms. Limanda

30 augustus 2016 | Redactie

Vandaag de schijnwerpers op één van de charterboten die dagelijks vanuit de haven van Vlissingen uitvaren in de Westerscheldemonding. Vanzelfsprekend komt die hele Armada aan Vlissingse sportvisboten zo successievelijk aan bod op onze site, maar met ms. Limanda bijten we het spits af…

 

De naam van deze boot is niet ‘zomaar’ gekozen. Limanda staat voor schar (wetenschappelijke naam Limanda limanda) en juist deze bescheiden, maar o zo smakelijke platvis staat eigenlijk altijd wel borg voor een heerlijke visdag in de Westerscheldemonding. Niet dat daar alléén schar wordt gevangen, maar daarop komen we later terug.

 

ms. Limanda 02

Schar is de laatste jaren massaal aanwezig in de monding van de Westerschelde.

 

ms. Limanda

De 10 meter lange Limanda is een Aquastar 33 Sportsfisherman. Dit model is speciaal als charterboot ontworpen en biedt een ruim en vlak visdek. Op de Limanda zijn comfortabele banken geplaatst, zodat alle vissers lekker ontspannen kunnen zitten.
De boot wordt voortgedreven door een 250 pk Ford Mermaid, die een kruissnelheid geeft van ongeveer 20 km/u. Dat is niet razendsnel, maar vanuit Vlissingen is dat ook helemaal niet nodig, omdat de beste visstekken al dichtbij te vinden zijn.

 

Vanzelfsprekend is de boot uitgerust met alle voorgeschreven reddingsmiddelen en voorzien van de modernste navigatieapparatuur, zoals een Simrad plotter/dieptemeter/visvinder, Garmin plotter en radar, Garmin autopilot en een Icom marifoon. Er is een toilet aan boord en vanuit de pantry wordt gezorgd voor een kop lekker hete koffie.

 

ms. Limanda 03

Op het ruime visdek zit je comfortabel…

 

De schipper

Schipper/eigenaar van ms. Limanda is Arian Huijbregts, een altijd goedlachse Brabander, oftewel Brabo (zoals ze dat zelf altijd zeggen). Arian is sportvisser in hart en nieren en verwezenlijkte met de aankoop van zijn Aquastar een lang gekoesterde droom. Al vele jaren maakt hij met een groep vismaten vistrips naar het buitenland, waarbij de mannen vooral zeer succesvol zijn op de Noord-Ierse charterboot mv. Predator van charterbootschipper Hamish Currie, tegenwoordig dus een collega…

 

Met Hamish wisten Arian en zijn maten ongelooflijk veel vissen van Irish Specimen formaat te vangen, waaronder vleet, ruwe haai en haringhaai (Porbeagle).
Dan is de visserij in het Schelde-estuarium toch van een ietwat andere orde, maar Arian houdt van scharrelen, zoeken en uitproberen en weet dus altijd wel een leuk visje te vinden.

 

ms. Limanda 04

Schipper Arian deed ook veel ervaring op in Ierland.

 

Visserij

Vanuit Vlissingen wordt gevist in en rond het grote gebied van de monding van de Westerschelde. Afhankelijk van de weersomstandigheden (windrichting) en vangsten wordt er gevist voor de kust van Walcheren (met zicht op de bekende strandparcoursen van Dishoek tot Domburg) of aan de overkant van de Westerschelde voor de kust van Zeeuws-Vlaanderen (met zicht op Knokke en Zeebrugge). Alhoewel de Vlissingse charterboten op verzoek ook wrakvistochten maken (gul), wordt in de regel voor anker gevist. In de winter en het voor- en najaar wordt er dan met name veel (soms héél veel) schar, bot en wijting gevangen, met tussendoor ook steevast wat gul.

 

ms. Limanda 05

Zo nu en dan wordt er ook bij het ankervissen ‘op het vlak’ tussendoor een gulletje gevangen.

 

In de zomermaanden is er in de regel wat minder vis actief, maar zijn de vangsten wel gevarieerder. Er wordt dan tong gevangen (avond- en nachtvistrips op afspraak mogelijk), bot en schar, maar ook makreel en horsmakreel, rode ponen, zeebaars en natuurlijk de laatste jaren ook gevlekte gladde haai. Zo’n gevarieerde visserij dicht onder de kust is ook heel leuk voor wat minder ervaren (zee)vissers, voor wie tochten naar de verre wrakken wellicht wat te ambitieus zijn. En aangezien er niet zo heel ver gevaren behoeft te worden, maar er vaak wel zeehonden worden gezien, bruinvissen, dolfijnen en een enkele keer zelfs een walvis, zijn deze dagtrips ook heel leuk voor kids.

 

Voor wat beelden van zo’n bijzondere ontmoeting, klik hier:

 

Meer weten?

De thuishaven van ms. Limanda is het Zeeuwse Vlissingen, op het voormalige eiland Walcheren. De gasten worden om 8.00 uur opgepikt aan de kade aan de binnenzijde van de zeesluis, direct gelegen aan het grote parkeerterrein van het NS-station Vlissingen. Parkeren is daar gratis en wáár vind je dat tegenwoordig nog! Zodra iedereen aan boord is,  kan worden geschut en dan is het vanuit de haven in de regel kort varen naar de stekken in de monding van de Westerschelde.
Het opstapadres voor de GPS navigatie in de auto is: Stationsplein te Vlissingen, Nederland.

 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een dagje zeevissen met ms. Limanda? Klik dan op de foto.

 

ms. Limanda 06


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.