Echte Noorse ovenschotel | Uit de oude doos

17 februari 2017 | Reier Groot en John Willems

De reis er naar toe is al een belevenis op zich. Amsterdam-Kopenhagen, Kopenhagen-Oslo, Oslo-Molde Aro en dan via een korte rit eindelijk Vevang! Weggemoffeld, verscholen en verstopt in de luwte van de Atlantic Road van Noorwegen. Een slang van beton en asfalt die zich door een huiveringwekkend mooi landschap slingert. Links water, rechts water. Wat wil je als visser nog meer?

Dit recept is een overname uit Zeehengelsport 342.

 

Deze week ben ik te gast bij Reier Groot van Visservice. Om te vissen, maar ook om samen met Reier culinair uit mijn dak te gaan. Visservice biedt een all-in pakket en daar zit dus ook het eten bij inbegrepen. Ontbijt, lunch én diner. Vanzelfsprekend ben ik hier om te vissen, maar ook om inspiratie op te doen voor een paar Noorse gerechten die ik graag met jullie wil delen. Op de website van Visservice.nl en op de Facebookpagina van Reier Groot is terug te zien hoe ik het vistechnisch heb gedaan, maar nu wil ik jullie kennis laten maken met een Noorse ovenschotel met kabeljauw, room (gooien die Noren bijna overal in), gerookte zalm, aardappelen en brunost. Wat brunost is? Brunost is een bruine zoetige geitenkaas. Deze Noorse specialiteit smaakt naar karamel en is minder vet dan kaas van koemelk.

 

Echte Noorse ovenschotel 2

Die prachtige Noorse Atlantic Ocean Road!

 

Noorse zalm kennen we allemaal. Deze worden met grote hoeveelheden gekweekt in de Noorse fjorden. Een oud Noors recept met zalm is gravad lax, wat letterlijk vertaald ‘ingegraven zalm’ betekent. In dit recept gaan we aan de slag met gerookte zalm. Niet zomaar gerookte zalm, maar traditioneel Noors gerookte zalm van Lydia Jacobs. Bij een bezoek aan de kleine ambachtelijke rokerij leerde zij mij een van haar rookgeheimen. Na tien uur in het zout worden de zalmfilets gespoeld en gedroogd. Daarna worden ze vier dagen lang gerookt bij 20 graden. Het houtmengsel is zeer verrassend. Frambozentakjes, een nog groene tak van de jeneverbes, en verder nog wat meel van wilg en beuk. Het laatste ingrediënt moet ik jullie schuldig blijven, want ik ga haar geheim echt niet verklappen. Neem echter van mij aan dat het resultaat bijzonder lekker is. Voor dit recept volstaat dat je 200 gram gerookte zalmfilet klaar hebt staan.

 

Echte Noorse ovenschotel 3

Een heerlijk gulletje.

 

Het moet me van het hart: soms vind ik de Noren ietwat vreemd. De mooie dikke zomerkabeljauw eten ze liever niet. Ze kiezen veel liever voor skrei. Deze winterkabeljauw wordt gevangen net na het paaien en heeft nog nauwelijks gegeten. Magere kabeljauw dus, en dat moet ik toegeven, wel met een heel fijne smaak. Je kunt skrei misschien vergelijken met de ‘meischolle’. Deze schol is na het paaien ook nog niet vet geworden en heel geliefd bij onze oosterburen om zijn fijne smaak. In dit gerecht gebruik ik toch liever zomerkabeljauw. Gewoon eigen Noordzee-vangst.

 

Noorse ovenschotel met kabeljauw en gerookte zalm

Benodigdheden voor 4 personen:

 • snijplank en mes voor rauwe vis
 • snijplank en mes voor aardappelen
 • ovenschaal
 • pan
 • kaasschaaf

 

Ingrediënten:

 • 600 gram kabeljauwfilet
 • 200 gram gerookte zalmfilet
 • 250 gram crème fraiche, of lobbig geklopte slagroom
 • 2 eetlepels gehakte dille
 • 600 gram aardappelen
 • Noorse ‘brunost’ geitenkaas in dunne plakken
 • roomboter
 • zout en gemalen zwarte peper

 

Echte Noorse ovenschotel 4

Brunost.

 

We beginnen met het minst leuke klusje: aardappelen schillen en in plakjes van een halve centimeter dik snijden. Kook de aardappelplakjes 4-5 minuten in water met zout naar smaak. De plakjes moeten net als bij het koken van eieren direct worden afgekoeld met koud stromend water. Anders garen ze te ver door.

 

Echte Noorse ovenschotel 5

Zalm, dille, room…

 

Vet met een klontje roomboter de ovenschaal in. Je mag de oven alvast voorverwarmen op 160 graden. Als eerste gaat de kabeljauwfilet in de schaal. Graag over de hele schaal de kabeljauw even dik houden, zodat de gaartijd hetzelfde is. Kruid de kabeljauw met gemalen zwarte peper en de gehakte dille. Let op! Het zout uit de gerookte zalm is meestal al genoeg voor de kabeljauw. Ben je wat ‘zouter’ aangelegd dan kun je nog wat extra toevoegen.

 

Echte Noorse ovenschotel 6

Wie wil er nog wat?

 

Bovenop de kabeljauw komen de plakjes gerookte zalm. Nu mag je de crème fraiche verdelen over de zalm. Gebruik je liever slagroom (Noren geven er de voorkeur aan) dan klop je die tot hij lobbig, maar niet helemaal stijf is. Het volgende laagje maken we met de aardappels en als laatste gaan de plakjes brunost erop. Deze bijzondere schaal Noorse viscompositie gaat 25 minuten in de oven bij 160 graden. Wij dronken er een lekker biertje bij, maar een ronde fruitige witte wijn kan prima. Eet smakelijk!


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.