In the picture | Blog Cor Juffermans

20 mei 2016 | Cor Juffermans

Cor Juffermans

Cor Juffermans is als specialist op het gebied van onderlijnsystemen vast auteur van Zeehengelsport magazine.

Hebben jullie wel eens op een vliegvissite naar de daar aanwezige foto's gekeken? Ik wel en weet je wat mij dan altijd opvalt? Dat die gasten van die onwijs mooie foto's maken. Een mooi voorbeeld is de site www.dyckers.com. Bij de goed geschreven artikelen staan altijd geweldig mooie foto's. Naast de beleving van het vliegvissen besteden deze vliegvispikeurs dus ook heel veel aandacht aan de foto's van hun vangsten. Echt een lust voor het oog en deze site is dan ook zeker de moeite waard om af en toe te bezoeken.

 

Hetzelfde zie je ook sterk bij de roofvissers onder ons. Neem maar eens een kijkje op de facebookpagina van Pieter-Bas Broeckx. Naast dat die gast onwijs mooie vissen weet te vangen, maakt hij ook werk van zijn foto's en zo goed als iedere vis die hij vangt, weet hij in de schijnwerper te zetten. Niet een kneiter van een baars of snoekbaars op een grasveldje naast een hengel, neen, een foto waarbij de visser en de vis van de foto afknallen. Een foto die je zonder problemen als poster op een muur zou kunnen hangen.

 

Of neem de witvisvissers. Zittend op hun platform dirigeren zij de vis middels hun handen en voeten in het net. Daarnaast staat er heel vaak iemand die al dat moois op de gevoelige plaat vastlegt. Prachtige brasems die in zijligging het net ingetrokken worden en dat in een close-up waarop je bijna iedere oneffenheid van de vis kan zien. De visser tussen een wirwar van hengels, bakjes en allerlei andere spullen die vast ontzettend belangrijk zijn aan een schier oneindige vaart of kanaal gespannen naar zijn dobber turend. De spanning druipt er vanaf. Witvis Totaal magazine staat barstensvol met al dit soort schitterende foto’s en ook die mannen weten dus als geen ander hoe ze een mogelijk nieuwe witvisser lekker kunnen maken voor de witvisserij.

In the picture 2

Waardeloze compositie: een halve visser, een halve zeilboot en het hoofd van de visser verborgen achter de hengel.

In the picture 3

Fraaie compositie en het meten van de vangst hoort bij het wedstrijdvissen.

Zelfs de karpervissers weten (vrijwel) elke karper die zij weten te vangen vast te leggen op de gevoelige plaat. En dat op een manier die respect toont aan de karper die zij net hebben gevangen. Graag staan zij dan zelf met ontbloot bovenlijf tot hun middel in het water met een soort van klaarkomblik naar de karper te kijken. Ik denk dat de karpervisser deze manier van fotografie weet te waarderen; ikzelf vind dat met die ontblote bovenlijven net even te ver gaan. Maar eerlijk is eerlijk: de karper staat er super mooi op.

 

Dan wij! Let wel, ik ga het nu over de foto’s op facebook e.d. hebben, niet over de foto’s die je in ons schitterende lijfblad kunt vinden. Daar mankeert weinig aan. Maar is het jullie wel eens opgevallen hoe vaak je op een foto van een zeevisser alleen een paar hengels op een strandje ziet staan? Moet je voor de grap ook eens naar de zee kijken achter die hengels. Die zee staat heel vaak schuin. Hebben we een visje gevangen, dan wordt gauw de camera heel even gepakt en de vis, nog aan de haak, wordt zonder de visser gefotografeerd. Vaak alleen de vis, zonder decor. Zonde. Heel vaak zie je ook vis die gewoon liggend op het zand of de stenen is gefotografeerd. Half onder het vuil of in het mindere geval onder het bloed omdat de haak een beetje lullig zat. Vissen in een emmer of bak onder het vuil of bloed. Wachtend tot ze schoongemaakt en gefileerd worden. Geen visitekaartje voor onze sport…

In the picture 4

Niet alleen een puur onaantrekkelijke foto, maar bovendien absoluut geen visitekaartje voor onze hobby/sport.

In the picture 5

Met zo’n actiefoto deel je beleving!

Let wel: ik ben zeker geen heilige en ook ik schiet nog immer van die ‘verkeerde’ plaatjes. Vissen hangend aan de haak, vissen op het zand of op de stenen en ook ik heb foto's van vis in emmers of bakken. Toch probeer ik een beetje mijn best te doen als ik tegenwoordig een foto maak. Ik kijk een beetje naar het decor, vraag of de visser even zijn sigaret uit zijn mond wil halen en als de vis onder het zand of bloed zit, of de vanger hem even schoon wil maken. Klein beetje werk, maar wel 100% mooiere foto's. Als de vis vanuit de hand wordt gefotografeerd, vraag ik of ze vis niet aan de onderlip willen vasthouden. Ik moet er niet aan denken als ikzelf alleen aan mijn onderlip omhoog wordt getild; 99% van mijn eigen gewicht horizontaal, alleen aan mijn onderlip, omhoog getild. Dat is niet normaal. Toch?

In the picture 6

Geen fraaie manier om zo’n mooie vangst vast te leggen voor later!

In the picture 7

Op deze geslaagde compositie staat  de vangst centraal.

Ik denk dat wij zeevissers de trend van onze zoete Broeders in Petrus maar eens een beetje moeten gaan volgen. Met andere woorden: vissen, vangen en dan een mooie foto maken, met respect voor de vis. Vergeet het decor niet en zorg dat ‘ruis’ in de vorm van sigaretjes, bierblikjes en vuilnis uit beeld blijft. Probeer eens iets met compositie. Gaat te ver om dat hier in dit blog nog uit te leggen, maar zoek het eens op bij Google. Gewoon de zoektermen ‘fotografie’ en ‘compositie’ intikken. Wedden dat jij je vrouw voortaan gewoon in een hoekje gaat zetten. Wie mijn advies opvolgt voor wat betreft het raadplegen van Google, zal die laatste zin beslist begrijpen…

In the picture 8

Deze foto spreekt niet tot de verbeelding. Een eenzame hengel op een kaal strand, met in de verte enkele Madurodam vissertjes.

In the picture 9

Ook een hengel op het strand, maar dan heel anders!

Maak eens een close-up van vis en visser. Niet allemaal van die afstandfoto’s van piepkleine mannetjes of vrouwtjes op een verder kaal en verlaten strand. Wat te denken van een mooie actiefoto van iemand die inwerpt? Iemand die rommelt in zijn kist, iemand die aan het beazen is of iemand die een ander helpt bij het landen van een vis? Kortom alle aspecten van het vissen en niet alleen de vis of de vis en de vanger. Zorg dat jouw foto het visitekaartje van onze vissport wordt. Wedden dat al die bezwaarmakers tegen onze sport dan veel minder bezwaar kunnen maken...

 

www.onderlijnenvooropzee.com

 

 

In the picture 10


Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.