Wat een goede combinatie hengel & reel al niet vermag…

17 mei 2016 | Redactie

Goed beschouwd ongelooflijk, dat je met een goede combinatie hengel & reel in principe in staat bent de allergrootste Oceaangiganten te verslaan.

Foto: Peter Ouwendijk

 

Met een hengel met voldoende ruggengraat, een reel met een feilloze slip en een sterke lijn met voldoende elasticiteit, breng je uiteindelijk ook een marlijn van 500 kilo tot bij de boot. Nu is dát op zich goed beschouwd al heel bijzonder, maar dat wordt het al helemaal als je beseft dat bijna 100 jaar geleden, met hengels die niet uit onverwoestbaar carbon waren vervaardigd, maar uit hickory (een houtsoort) of splitcane en met lijnen van gevlochten paardenhaar, ook al de zwaarste vissen konden worden gevangen.

Wat een goede combinatie hengel & reel al niet vermag… 2

Wat een goede combinatie hengel & reel al niet vermag… 3

Vissen op tunnies (blauwvintonijn) in de jaren ’20 van de vorige eeuw vanuit het Noord-Engelse Scarborough (gelegen aan onze Noordzee)

 

Filmpjes

Op het internet zie je met enige regelmaat filmpjes langskomen waarop de kracht van zo’n hengel/reel combinatie wordt gedemonstreerd. Zo waren er beelden (we kunnen ze helaas niet meer vinden) van topwedstrijdzwemmers die het in een zwembad aflegden tegen een 50 lb-uitrusting. Ze hadden geen schijn van kans tegen de samenspanning van een buigende hengel, weerstand gevende slip en dempend nylon! Wat voor een zware bootvisuitrusting geldt, gaat vanzelfsprekend ook op voor een véél lichtere, maar goed uitgebalanceerde hengel / molen combinatie. Heb je het materiaal goed op orde, dan geeft ook een vis met een aanzienlijk hoger gewicht dan de ‘trekkracht’ van je lijn vroeg of later de strijd op. Eigenlijk kúnnen we dus niet verliezen!

 

Nog even een filmpje kijken?

Check deze beelden:

 

Reactie plaatsen

 

Uw reactie is meer dan welkom en zal bij goedkeuring door de redactie geplaatst worden.

 

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.